Folders drukken

Veel ruimte voor uw ontwerp in een handig formaat: dat is precies wat ons assortiment aan verschillende folders biedt. Leg accenten met een ongewone vouw en presenteer alle informatie op een duidelijke en goed gestructureerde manier aan uw klanten. In displays, als insert in een mailing of met de hand verspreid, folders zijn effectief en nodigen uit tot ontdekking.

Folders

Klaarmaken... op uw plaatsten, één, twee, drie, start – folders laten drukken.

Mag ik me even voorstellen? Ik ben de grote broer van de flyer. Men noemt mij de folder. Ook bij de online drukkerij printworld.com behoor ik tot een van de favorieten. Als uitnodiging, productcatalogus in klein formaat of als evenementenprogramma, ben ik altijd een graag geziene gast omdat ik voor zoveel doelen kan worden ingezet.

Om bij het vouwen van folders het overzicht niet te verliezen, heeft de drukkerij voor folders printworld.com de nodige informatie, instructies en tips voor u verzameld. Wij willen dat onze klanten geinspireerd raken door onze veelzijdige keuzes op het gebied van folders maken.

Folders drukken, maar wat is nou het verschil tussen folder en flyer?

Flyer en pamflet, vouwblad en folder. Knappe jongen die de verschillen ertussen kent. Voor alle anderen brengen we wat licht in de duisternis. Een folder is ook een vouwblad en een pamflet is een flyer, maar een pamflet is geen vouwblad en een vouwblad niet per se een flyer en een pamflet is ook geen folder. Ziet u inmiddels het licht? Vermoedelijk niet. Goed, dan beginnen we nog even bij het begin.

En in den beginne...
... was er de flyer. De term flyer laat zich snel verklaren door even de kennis van het Engels op te halen (of het woordenboek erbij te pakken). Het woord “flyer” is gebaseerd op het werkwoord “to fly”, dus “vliegen”. De flyer heeft een of twee pagina's, er is dus een voor- en achterkant. Vouwen zijn bij hem niet te vinden. Maar wat doen we, als twee pagina's niet voldoende zijn om de gewenste informatie over te brengen? De eerste oplossing is om het formaat ervan aan te passen. Maar vanaf het formaat A3 wordt dat toch wat onhandig en wie heeft er zulke langen armen, dat hij een flyer in A0-formaat nog kan lezen? De tweede oplossing zou zijn om het lettertype zodanig te verkleinen, dat alles op de twee pagina's past. Maar dan verliest men al gauw het overzicht, en dus de interesse van de lezer.

Wat kunnen we dan wel doen? Heel eenvoudig, we maken van de twee pagina's vier, zes, acht of meer door het vouwen van een blad papier tot een folder. Dat is het moment dat een flyer een folder wordt, of een pamflet een vouwblad. Wij laten de keuze voor de Engelse of Nederlandse naam aan u over. Folders resp. vouwbladen bieden over meerdere pagina's ruimte voor het presenteren van ideeën en informatie. De juiste uitlijning van de tekst, bijvoorbeeld door een indeling in thematische blokken gecombineerd met een afwisselende vormgeving in woord en beeld, zorgen ervoor dat het geheel niet te druk wordt. De keuze voor de vouwwijze kan daarbij zowel worden ingegeven op praktische als esthetische gronden, waarbij de ene de andere niet hoeft uit te sluiten. Met 13 verschillende manieren voor het vouwen van folders, biedt uw folderdrukkerij printworld.com u in ieder geval een ruime keuze. Folders bedrukken is niet slechts wat kleur op papier, het is de overbrenger van uw ideeën.

En nadat wij dit alles zo uitvoerig hebben beschreven, kunnen wij u nog wat vertellen: het begrip flyer wordt tegenwoordig ook wel gebruikt als er sprake is van meer dan twee zijden. Maar wij gaan niet mee in deze verwarring. Bij printworld.com houden wij ons aan de klassieke indeling: ongevouwen bladen vindt u in de categorie flyer. Zie hieronder meer wetenswaardigheden over folders bedrukken.

Vouwen van folders

Folders
13 in één klap: folders bij printworld.com

U zoekt een folder? Inderdaad. Hoe mag deze eruit zien? Enkele vouw, 2-slagen, kruisvouw? Parallel, wikkel, zigzag? Of wilt u combineren? Geen probleem! Wij kunnen ook de dubbele parallelvouw, 2-slagen-kruis, kruis-wikkelvouw en meer. Of wilt u het nog iets opvallender in de vorm van een trappen-, kikker- of mailingvouw? Bent u inmiddels het overzicht kwijt? Geen wonder!

Er zijn bijna net zoveel vouwwijzen als zandkorrels op het strand. Welke optie u kiest is daarbij natuurlijk afhankelijk van waar de folders voor gebruikt gaan worden. Bij het bedrukken van folders, moet men iets bijzonders bedenken om echt boven de massa uit te stijgen. Een opvallende lay-out en originele teksten zijn een mogelijkheid om dit doel te bereiken. Een opvallende vouwwijze is een andere manier. Daarbij speelt natuurlijk ook de hoeveelheid informatie die moet worden gedeeld een rol bij de keuze voor de juiste folder. Het assortiment voor folders drukken bij printworld.com gaat van eenvoudige folders met vier pagina's tot complexe exemplaren met achttien pagina's.

Voor iedere smaak en behoefte kan men dus een passende folder maken. Ons repertoire bij het drukken van folders loopt van populair, praktisch tot pittig. Kijk naar onze korte omschrijvingen en bepaal zelf welke de juiste folder voor u is. Gewoon klikken en lezen.

Enkele vouw | Wikkelvouw | Zigzagvouw | Dubbele parallelvouw | Luikvouw | 2-slag kruisvouw | Kruisvouw-wikkelvouw | Kruisvouw-zigzagvouw | Wikkelvouw-kruisvouw | Zigzagvouw-kruisvouw | Trappenvouw | Kikkervouw | Mailingvouw

En als u geen folders met vouw wilt bestellen, kunt u ook nog kijken bij de flyers.

In welke oplages kan ik mijn folders laten drukken?

Welk formaat u ook kiest, bij printworld.com kan men folders voordelig drukken. Van partyfolders ter aankondiging van het volgende universiteitsfeest tot de infofolder over de tentoonstelling in het museum of de productfolders voor het adverteren van het actuele aanbod, bij printworld.com vindt u de juiste oplage voor elke gelegenheid. Van 100 stuks tot grote oplagen van 250.000 exemplaren: alles is mogelijk.

Om te zorgen dat u bij grote oplagen het overzicht niet verliest, bundelen wij uw gevouwen folders per 25, 50 of - voor de meeste varianten - 100 stuks.

Vierkant, rechthoek & co – In welke formaten kan ik de folders laten drukken?

Folder
Rechthoek, klassiek of vierkant: de folders van printworld.com zijn van het juiste formaat.

De klassieke rechthoek in het formaat A6 tot A4, een vierkant formaat om uw folders te onderscheiden van de massa, of een vrij formaat folder, waarmee u geheel volgens eigen idee kunt vormgeven – printworld.com biedt u een groot aantal formaten voor folderdruk. De opties hebben wij voor u op een rijtje gezet:

De klassieke formaten bieden wij in vier varianten aan. Het begint bij het formaat A6, waarna we via de A5 en A4 bij de reusachtige folder in A3-formaat komen.

Ook vierkante folders hebben wij in vier verschillende uitvoeringen. De varianten lopen daarbij van 105 mm via 120 mm en 148 mm tot 210 mm.

Wie iets anders wil dan klassisch of vierkant, kan het beste even kijken bij de formaten die printworld.com verder nog ter beschikking heeft. Wij bieden ook nog zes rechthoekige opties, dat zijn van klein naar groot: 99 x 210 mm, 100 x 210 mm, 105 x 210 mm, 115 x 297 mm, 120 x 180 mm, 140 x 297 mm.

En voor de vrije geesten onder de formaatzoekers is eigenlijk alleen het “vrije formaat” de juiste keuze.

Duizend-en-één papieren – welk materiaal voor het bedrukken van folders?

De veelzijdigheid bij het ontwerpen van folders blijft natuurlijk niet beperkt tot de vouwwijzen en formaten, ook bij het materiaal kan gekozen worden uit een veelvoud aan variaties. Welk papier gebruikt moet worden, hangt in eerste instantie af van het doel van de folders. Voor “actiefolders” die een actueel aanbod aanprijzen en daarmee bedoeld zijn voor de korte termijn, wordt meestal gebruik gemaakt van licht papier tot 135 grams. Folders met zwaarder papier, vanaf 170 grams, hebben een luxueuzere uitstraling en worden daarom vaak gebruikt als programmafolder voor allerlei soorten evenementen of zelfs als informatiebrochure in klein formaat. Uitnodigingen en bedankkaartjes worden vaak gedrukt op zwaarder papier, bijvoorbeeld 300 grams, dat bijzonder stevig en duurzaam is. Neem hiervoor ook eens een kijkje bij het bedrukken van kaarten & uitnodigingen

Wij helpen u bij het kiezen van het juiste papier en stellen daarom de belangrijkste papiersoorten aan u voor:

Offsetpapier
De niet-gecoate klassieker. Offsetpapier heeft een mat en gelijmd oppervlak. Door de ruwe structuur wordt inkt bijzonder goed opgenomen, een eigenschap die vooral een positieve invloed heeft op de beschrijfbaarheid van het papier. Vanwege het kleuropnamegedrag kunnen afbeeldingen iets aan scherptediepte verliezen, maar ze komen daardoor ook zachter over. Bij printworld.com kunt u offsetpapier bestellen in 80, 90 en 120 grams.

Mc-papier
De gecoate tegenhanger van het offsetpapier. Zijn gladde structuur dankt hij aan de toevoeging van een bindmiddel dat het oppervlak afsluit, zodat drukinkt minder wordt opgezogen dan bij het offsetpapier. Dat zorgt voor schitterende kleuren en scherpe contouren. Voor het beschrijven, bedrukken of bestempelen is dit mc-papier echter niet geschikt. U kunt bij ons kiezen uit 90, 115, 135, 170, 250 en 300 grams, mat of glanzend gecoat/gestreken.

Kringlooppapier/Recyclingpapier
Bescherm het milieu. Kringlooppapier wordt gemaakt van 100% herbruikbaar oud papier. Dat komt niet alleen onze houtreserves ten goede, ook het verbruik van water en energie is meer dan tweederde lager dan bij de conventionele papierproductie. Door het verwijderen van de inkt, het sleutelproces bij de verwijdering van drukkleuren, is het kringlooppapier vaak grauwer van kleur dan andere papiersoorten. Bij printworld.com gebruiken we 80 grams kringlooppapier.

Lak zit erop – dus loopt de inkt niet uit: waarom folders met dispersielak de moeite waard is.

Of het nu gaat om de opening van een winkel, bedrijfspresentatie of klantenbezoek: men heeft voortdurend contact met prospects en potentiële kopers en daarbij wilt u natuurlijk uw product, bedrijf en uzelf goed promoten, en wel in woord, beeld en schrift. Dan is het natuurlijk fataal als bij de informatiefolders de kleuren uitlopen, bij de visitekaartjes de randen vervuild zijn en de productbrochure krassen vertoont. Een succesvol optreden ziet anders uit.

Om u te behoeden voor een dergelijk debacle, biedt printworld.com u de mogelijkheid tot folders kopen met dispersielak.

Een korte duik in de scheikunde vertelt ons dat er bij dispersies sprake is van twee of meer stoffen, waarbij de afzonderlijke stoffen in verschillende hoeveelheden opgenomen zijn in het mengsel. Dispersielakken bestaan naast het hoofdbestanddeel water uit verschillende vaste stoffen zoals kunststofpolymeren, harsen en andere toevoegingen als was, bevochtigingsmiddelen en ontschuimer. De lak wordt alleen gedroogd door het verdampen en afvoeren van het water, eventueel versneld door extra warmtetoevoer.

En dan nu, wat voor u echt belangrijk is: dispersielak zorgt ervoor dat oppervlakken beter beschermd zijn tegen krassen, vegen en slijtage waardoor de gelakte folder veel langer mooi blijft. Ook krijgt het product er een stijlvolle uitstraling van. Dispersielak biedt dus zowel bescherming als luxe uitstraling in één. printworld.com biedt deze lak aan als optie bij folders en diverse andere producten: visitekaartje of affiche, presentatiemap of brochure met nietjes of lijm, we lakken ze allemaal. Bij voorkeur wordt dispersielak gebruikt op mc-papier. Folders drukken met dipersielak kan al vanaf 135 grams papier. Vanaf 170 grams wordt dispersielak altijd al toegepast.

Folders bestellen met een correct drukbestand.

FAQs: Vragen snel beantwoord.
Heeft u nog vragen over drukwerk? Wij hebben het antwoord.

Omdat wij uw drukwerk precies drukken wat u in uw bestand aangeeft, verzoeken wij u om voor het afronden van de opdracht altijd ook de productspecificaties te lezen in het factsheet of template. Daar vindt u algemene instructies maar ook tips om struikelblokken te vermijden.

De eerste horde is vaak het aangeven van het juiste formaat folder. Daarnaast is het belangrijk dat u via de trimbox het open formaat bepaalt. Verder dient u – in ieder geval bij lay-outonderdelen, die tot aan de zijrand komen - een afloop (bleedbox) van rondom minimaal 2 mm aan te houden. En tenslotte wordt nog geadviseerd om tekst en afbeeldingen, die niet tot de rand lopen, met een veiligheidsmarge van ten minste 5 mm tot de paginarand te plaatsen. Waarom allemaal? Hierdoor voorkomt u dat een deel van uw lay-out tijdens de verdere verwerking, bijvoorbeeld bij het snijden en vouwen, ten prooi valt aan de productietoleranties.

Een andere instructie heeft betrekking op het vouwformaat: controleer goed of u het juiste formaat voor de gewenste vouwwijze heeft gekozen. De lengte van een luik verschilt per vouwwijze.

Tip: Bijzondere aandacht dient ook te worden besteed aan de oriëntatie van de pagina's en de juiste volgorde. Het is niet de bedoeling dat de pagina's op hun kop komen te staan of in de verkeerde volgorde staan!

Natuurlijk is dit nog lang niet alles. Verdere instructies voor het ontwerpen van een perfecte folder vindt u in de factsheets bij de afzonderlijke folders en in onze FAQ’s over data-handling.