Data-handling

Hieronder vindt u antwoorden op de vragen die ons het meest gesteld worden. Heeft u een andere vraag, bel ons gerust! Ons gekwalificeerde, vakkundige personeel staat meteen voor u klaar.

Voor elk van onze producten hebben wij een specifiek factsheet opgesteld voor u. Hierop vindt u, op basis van de gekozen producteigenschappen, alle concrete gegevens zoals afmetingen en alle belangrijke informatie over uw te drukken product. Dit speciaal voor uw product opgestelde factsheet kunt u vinden op de bestel- en calculatiepagina van het product en downloaden als PDF.

Vanwege onze volledig geautomatiseerde workflow verwerken wij uitsluitend PDF- en JPEG-bestanden. Wij verzoeken u open bestandsformaten, inclusief bestanden uit Office-programma's (bijvoorbeeld Microsoft Word, Excel en PowerPoint) te converteren naar het gewenste bestandsformaat. Sla uw drukbestand indien mogelijk op als PDF volgens de norm PDF/X-1a, PDF/X-3 of liefst PDF/X-4. Uw PDF-bestand mag geen opmerkingen of formuliervelden bevatten en mag ook niet versleuteld zijn. Stel bij het maken van JPEG-bestanden het hoogst mogelijke kwaliteitsniveau en de laagste compressieverhouding in om een afdrukresultaat van hoge kwaliteit te realiseren.

Vóór uw definitieve bestelling ondergaan de aangeleverde drukbestanden een geautomatiseerde controle. Zo kunnen we controleren of uw bestanden geschikt zijn voor productie en of de gewenste leverdatum haalbaar is. De bestandscontrole vindt meteen plaats bij het uploaden. U wordt vervolgens in de webshop geïnformeerd over het resultaat van de bestandscontrole.

Tijdens het bestelproces kunt u kiezen tussen de basischeck en onze uitgebreide bestandscontrole.

Bij de basischeck controleren wij of uw bestanden algemeen geschikt zijn om het bestelde product te drukken. Hierbij worden het bestandsformaat, het aantal pagina's, de pagina-afmetingen en ingesloten lettertypes gecontroleerd. U krijgt van ons een kort controlerapport en een PDF-preview ter controle, zodat u kunt zien of er aanpassingen nodig zijn en of bijvoorbeeld steunkleuren goed worden weergegeven. Om de bestandsgrootte te reduceren, passen we de resolutie van afbeeldingen in de preview aan naar 72 ppi (dpi). De afbeeldingen in de bestanden die worden gebruikt voor de productie, blijven uiteraard in de aangeleverde resolutie.

Bij onze uitgebreide bestandscontrole controleren we ook de kleurruimte, resolutie van afbeeldingen, 'wit overdrukken', lijndiktes, kleurdekking en of er nog afdrukbare opmerkingen in uw PDF-bestand staan. Als er fouten worden gevonden ontvangt u een aanvullend controlerapport in PDF met daarin per onderdeel aangegeven opmerkingen en instructies.

Het is het beste om het drukbestand aan te maken in CMYK-kleurmodus; deze staat aan de basis van de moderne vierkleurendruk (full colour). Alle gegevens die in een andere kleurmodus (bijv. RGB, LAB, steunkleuren) zijn aangemaakt, zoals afbeeldingen, lettertypes etc., converteren wij voor het drukken automatisch naar CMYK. Als hierdoor kleurafwijkingen ontstaan of objecten niet worden weergegeven, vooral in samenhang met transparantie of onbekende steunkleuren, aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Als onderdeel van onze bestandscontrole zullen wij u hier altijd op attenderen en ontvangt u voor de definitieve bestelling een PDF-preview ter controle met alle aanpassingen die nodig zijn.

Voorzie uw drukbestanden, indien mogelijk, van de juiste ICC-profielen voor de gestandaardiseerde offsetdruk. Gebruik voor gestreken papiersoorten het kleurprofiel „PSOcoated_v3.icc“ en voor ongestreken papiersoorten het profiel „PSOuncoated_v3_FOGRA52.icc“. U kunt deze kleurprofielen op elk moment gratis downloaden van de website van de ECI (European Color Initiative - www.eci.org). Als het nodig is om uw drukbestanden automatisch om te zetten naar CMYK vanuit een andere kleurruimte (LAB, RGB, geïndexeerde kleuren), zullen we het juiste kleurprofiel voor het bestelde papier toepassen. Door u aangeleverde, evt. afwijkende CMYK-kleurprofielen veranderen wij uiteraard niet.

Bij printworld.com kunt u in 4-kleuren (full colour) of in 1-kleur (zwart) bedrukte producten bestellen. „4/0“ betekent enkelzijdig, full colour, „4/4“ dubbelzijdig, full colour, „1/0 zwart“ enkelzijdig alleen zwart en „1/1 zwart“ dubbelzijdig alleen zwart.

Zorg er, indien mogelijk, voor dat uw drukbestanden geen objecten met een totale kleurdekking van meer dan 330% bevatten. Zo'n hoge kleurdekking is niet geschikt om te drukken en wij reduceren deze automatisch naar deze 330%. Grijze vlakken en zwarte teksten kunt u daarom het beste in het zwartkanaal aanmaken. Om een vlak van verzadigd, diep zwart te maken, is het meestal voldoende om bij 100% zwart nog eens 60% cyaan toe te voegen (in dit voorbeeld in totaal dus 160%). Het beste is om de drukbestanden voor bestellingen van brochures in 1/1 ook alleen in zwart aan te maken. Is dit voor u niet mogelijk, dan converteren wij automatisch uw drukbestand voor u naar grijstinten als u deze drukkleur heeft geselecteerd. Vóór uw definitieve bestelling ontvangt u altijd een PDF-preview met alle nodige aanpassingen.

Algemeen adviseren wij voor alle afbeeldingen in uw drukbestand een resolutie van ten minste 250 ppi (dpi), voor lijntekeningen ('line art') ten minste 1.200 ppi (dpi). Voor afbeeldingen, logo's en teksten kunt u het beste vectorbestanden gebruiken voor een optimale drukkwaliteit.

Voor groot formaat drukwerk, zoals posters, is een resolutie van 150 ppi (dpi) meestal voldoende. Alle drukproducten worden bij printworld.com geproduceerd met 80 lpi ('raster 80') en volgens Process Standard Offset (PSO).

Voor onderdelen die tot aan de paginarand komen, is een snijmarge of 'afloop' van ten minste 2 mm nodig. Verder raden wij aan een veiligheidsmarge tot de paginarand van uw document aan te houden van 5 mm om mogelijke productietoleranties op te vangen. Zorg ervoor dat er geen teksten of belangrijke onderdelen buiten dit kader vallen.

Zorg ervoor dat alle pagina's hetzelfde formaat en dezelfde stand hebben (staand/portrait vs. liggend/landscape), passend bij het door u bestelde drukproduct. De exacte formaten vindt u op het speciaal voor uw product opgestelde factsheet. Als uw drukbestand afwijkt van het daar gespecificeerde paginaformaat en/of de afdrukstand, positioneren wij uw ontwerp gecentreerd en ongeschaald binnen het bestelde paginaformaat en attenderen wij u hier vóór de definitieve plaatsing van de bestelling op. Zo kunnen bijvoorbeeld minimale formaatafwijkingen worden gecompenseerd. U ontvangt voor de definitieve bestelling een PDF-preview ter controle met alle nodige aanpassingen. Voor een optimale controle voegen wij in deze PDF-preview snijmarkeringen voor u in. Voor afwijkingen van het gewenste drukresultaat die hierdoor ontstaan, kunnen wij helaas geen aansprakelijkheid aanvaarden.

Bevat uw ontwerp twee verschillende kleuren over elkaar heen, dan wordt de achtergrondkleur uitgespaard door de voorgrondkleur, of wordt deze overgedrukt. Bij overdrukken wordt het deel van de voorgrondkleur dat over de achtergrondkleur heen valt, transparant. In dat deel schijnt de achtergrond dan door. Als de voorgrondkleur wordt uitgespaard, wordt die op de plek van de achtergrondkleur weggelaten, en dus wit. Het is belangrijk om de kleuren van uw document goed te definiëren als 'uitsparen' of 'overdrukken' om nare verrassingen bij het drukken te voorkomen. Zo moeten witte objecten standaard worden ingesteld op 'uitsparen' om te voorkomen dat deze door donkerdere kleuren worden overgedrukt. Zwarte teksten daarentegen moeten altijd overdrukkend zijn om registerafwijkingen en daarmee samenhangende witte randen (flitsen) in het drukresultaat te voorkomen.

Heeft u nog vragen over dit ingewikkelde onderwerp, neem gerust contact met ons op! Ons gekwalificeerde, vakkundige personeel staat meteen voor u klaar.

De lijndikte van afbeeldingen en tekstcontouren in uw drukbestanden moet ten minste 0,2 pt bedragen. Lijnen die te dun zijn, verdikken wij automatisch tot deze drukbare minimale dikte. Houd er rekening mee dat daardoor ook lijnen van 0 pt die in het ontwerp aanwezig zijn, zichtbaar worden en dat te smalle tekstcontouren hierdoor dikker worden aangezet.

Zorg ervoor dat alle lettertypes die in uw document worden gebruikt, zijn ingesloten of omgezet naar contouren. Wij kunnen ontbrekende lettertypes niet vervangen.

Voor een optimale leesbaarheid adviseren wij een minimale lettergrootte van 5 punten. Maak zwarte teksten niet als mengkleur aan, maar in alleen zwart en geef deze voor een optimaal drukresultaat de eigenschap 'overdrukken' als dat mogelijk is.